1. ketika hamil

Hadiri kelas ibu mengandungdapatkan sebanyak mungkin informasi yang ada

2. Ketika hendak bersalin

  • Pastikan anda bersalin di hospital ‘rakan bayi’ ini adalah penting dalam menentukan hala tuju ‘dunia breastfeeding’ anda….
  • Semua hospital kerajaan adalah hospital rakan bayi…
  • KPJ Selangor(SMC) juga hospital rakan bayi.–>sebab saya bersalin kat sini 3 tahun 11 bulan yang lalu…
  • Tak perlu bawa botol berputing ke hospital…

3. setelah melahirkan

  • susukan anak sebaik sahaja dilahirkan (dalam 1 jam pertama) namun depend pada keadaan anda..
  • memang diawal kelahiran bayi susu tidak akan keluar mencurah-curah…maka jangan risau..kolustrum yang akan keluar dulu…1-7 hari pertama..susukan juga walau tidak ada susu…kerana rangsangan hisapan bayi akan meransang penghasilan susu..saya dulu 3 hari baru rasa bengkak susu…
  • Bagi kes bersalin secara pembedahan: menyusukan anak tiada kena mengena dengan perut maka..BOLEH..saya bersalin secara c-section ya…Alhamdulillah…..BOLEH menyusu anak..

4. di dalam pantang

  • kalau nak makan jamu etc silalah tapi wajib monitor perkembangan anak dan susu
  • kalau susu kurang/tak keluar-keluar sila stopkan jamu..
  • jika anak kuning tak hilang-hilang..sila stop
  • jika anak sembelit/cirit/meragam juga sila stop jamu…
  • pemilihan jamu hendaklah betul
  • ada jamu untuk mencatikkan ibu tak ambil kisah hal bayi
  • ada jamu mencantikkan/menyihatkan ibu dan anak…
  • jamu/set bersalin cadangan:HPA set bersalin or Amway set bersalin….
  • Setakat ini dua set bersalin ni dilaporkan banyak membantu ibu dalam pantang…membanyakkan susu…

5. persediaan memerah susu

Mengapa nak perah susu?

Bagi ibu bekerja yang ingin memberikan anaknya susu ibu sahaja selama 6 bulan dan meneruskannya sehingga 2 tahun..ini step penting!

Membuat stok susu untuk anak minum ketika ibu keluar bekerja…

Tempoh hayat susu beku:

  • Disimpan di dalam peti ais 2 pintu- 3 bulan
  • Diisimpan di dalam peti ais sepintu – 2 minggu
  • Di simpan di dalam deep freezer(peti ais krim tu)- 6 bulan

Tempoh hayat susu cair

  • di simpan di ruang sejuk peti ais 2 pintu – 7 hari
  • disimpan di ruang sejuk peti ais sepintu – 2 or 3 hari..

rasa dahulu sebelum bagi kepada bayi anda

barangan keperluan untuk menyimpan susu perahan

kalau nak perah dengan tangan:

  • botol untuk simpan susu atau
  • plastic line untuk simpan susu

kalau perah menggnakankan pam

kena ada pam

  • botol untuk simpan susu atau
  • plastic liner untuk simpan susu

Anda boleh juga guna ‘bekas dadih’ untuk simpan susu tapi adalah lebih baik kalau kita guna bekas ang memang khas untuk susu..pandangan saya saja ya…

Bekas khas untuk simpan susu banyak di pasaran sekarang ni..Cuma..itulah agak mahal sikit..

Guna botol susu memang berbaloi….tapi ambil banyak runag dalam peti sejuk/ais…maka alternatifnya disposable liner(di’double layer’kan)

Kalau guna bekas dadih tu silalah rendam air panas terlebih dahulu sebelum guna…

6. persediaan ibu bekerja

apa perlu ada?

Bagi kes nak perah dengan tangan

  • Kena tahu macam mana nak perah(hahahhaa)
  • Cooler bag
  • Chiller
  • Bekas simpan susu
  • Breastpad/breastmilk collector- yang mana anda selesa
  • Sapu tangan/tisu

Untuk yang nak perah menggunakan pam..

  • Kena ada pam..
  • Pilihlah pam yang anda selesa menggunakannya
  • Saya dulu guna avent isis manual dan spectra 3

7. Cadangan untuk ibu memerah susu

  • Perah susu dalam sela 3-4 jam sekali
  • Pam yang dah digunakan tak perlu dicucui setiap kali, simpan di dalam cooler bag atau peti ais…
  • Boleh simpan EBM/susu perahan di dalam cooler bag atau peti ais…
  • Kalau simpan dalam cooler bag make sure chiller anda tahan beku/sejuk sampai anda tiba di rumah.
  • Susu yang diperah dalam tempoh 24 jam boleh dicampur
  • Isikan/simpan susu dalam kuantiti kecil cukup sekali bayi minum…untuk mengelakkan pembaziran susu yang amat berharga itu

rujuk juga entry

Link 1

Link 2

Link 3