*Sweetstory*: Breastfeeding&Parenting Tips ©

Parenting & Breastfeeding Blog:MEMARTABATKAN PENYUSUAN SUSU IBU

By Rita Rahayu Omar
Momslittleones.com

Nota:bukan saya tulis ya..saya copy saja-Fid

We all know that breast milk is the best food for babies, but for mothers who are
returning to work, continuing to provide breast milk for their babies can be quite a
challenge. However, with preparation, encouragement and the right “tools”,
breastfeeding can continue, without interruption, even after a nursing mother
returns to work. So, if you’re a working mom and reading this article, I trust that you
have made the decision to continue nursing when you return to work? I congratulate
you.
I get a lot of enquiries from mothers (especially from first timers) about how to go
about it when they start work? Ladies, here are some things a nursing mother should
consider as she prepares to go back to work (I believe I have addressed most of the
important points). Please let us help you! Go through our checklist and find 10 ways
to ease your return to the workplace. May I also recommend that to check out this
article “Breastfeeding 411: Your need- to-know guide” (It has been a good reference
site for me while I was breastfeeding)
During your pregnancy (at least a few months before your due date)
1. Try to associate yourself with other nursing & working moms that you
know (if you don’t know any, you know us at Momslittleones.com! We’d be
glad to help you)

2. Start reading up about breastfeeding & look around for a breast pump.
Choose a breast pump that’s right for you
Three to Four Weeks before work

3. Start pumping. To build up on your milk stock (for “emergency” supply). I
would recommend that you express at least 3 to 4 oz a day and store in your
freezer (please label with date and time by using a masking tape).
IMPORTANT TIP: When you start work, I would advise you to give your
baby a balanced amount of freshly expressed refrigerated breastmilk (EBM)
and frozen EBM while you are at work ie. If you get 4 bottles a day at work,
store 2 in freezer and another 2 in the refrigerator. Studies show that a
certain portion of the antibodies in breast milk is lost in frozen EBM. Your
baby will best benefit from all the protective properties of your milk by doing
it this way.

4. Arrange for a short visit to your workplace (if possible) or try to simulate
a typical working day at home by pumping when your baby is fed with
EBM. Remember to let someone else feed to baby and not you! Your baby can
tell.

5. Create a support system for your self by either hiring a maid or choosing a
baby sitter. Whoever they are, they should be trained on how to handle and
feed your EBM to your baby.

6. Find a suitable place to pump at work. Ideally a pumping area should
have: privacy, a comfortable place to sit, an electrical outlet for your pump, a
wash basin for rinsing out your pump parts and washing your hands.
When you start work

7. Figure out what clothes to wear. The best would be patterned clothing
and dark colours. Silk is definitely a no, no for the first few weeks as it makes
leak stains more obvious.

8. How much EBM to leave behind for baby? One way of estimating how
much EBM to leave for your baby is by multiplying your baby’s weight (in
pounds) by either 2.5 or 3. Then divide by 8. The amount you get is
approximately what your baby needs per 3-hour feeding while you’re at work.

9. Set up a timetable/schedule to express your milk at work. The usual
frequency is 3 times a day, 15 to 30 minutes for each session. A typical
schedule is 10am, lunchtime (1pm) and tea (4pm). It is also best that you
discuss your plans with your boss. Your pumping schedule should ideally suit
your needs, as well as your employer.
10. Learn how to maintain and optimize your milk supply.

Panduan ringkas untuk ibu bekerja

1. ketika hamil

Hadiri kelas ibu mengandungdapatkan sebanyak mungkin informasi yang ada

2. Ketika hendak bersalin

  • Pastikan anda bersalin di hospital ‘rakan bayi’ ini adalah penting dalam menentukan hala tuju ‘dunia breastfeeding’ anda….
  • Semua hospital kerajaan adalah hospital rakan bayi…
  • KPJ Selangor(SMC) juga hospital rakan bayi.–>sebab saya bersalin kat sini 3 tahun 11 bulan yang lalu…
  • Tak perlu bawa botol berputing ke hospital…

3. setelah melahirkan

  • susukan anak sebaik sahaja dilahirkan (dalam 1 jam pertama) namun depend pada keadaan anda..
  • memang diawal kelahiran bayi susu tidak akan keluar mencurah-curah…maka jangan risau..kolustrum yang akan keluar dulu…1-7 hari pertama..susukan juga walau tidak ada susu…kerana rangsangan hisapan bayi akan meransang penghasilan susu..saya dulu 3 hari baru rasa bengkak susu…
  • Bagi kes bersalin secara pembedahan: menyusukan anak tiada kena mengena dengan perut maka..BOLEH..saya bersalin secara c-section ya…Alhamdulillah…..BOLEH menyusu anak..

4. di dalam pantang

  • kalau nak makan jamu etc silalah tapi wajib monitor perkembangan anak dan susu
  • kalau susu kurang/tak keluar-keluar sila stopkan jamu..
  • jika anak kuning tak hilang-hilang..sila stop
  • jika anak sembelit/cirit/meragam juga sila stop jamu…
  • pemilihan jamu hendaklah betul
  • ada jamu untuk mencatikkan ibu tak ambil kisah hal bayi
  • ada jamu mencantikkan/menyihatkan ibu dan anak…
  • jamu/set bersalin cadangan:HPA set bersalin or Amway set bersalin….
  • Setakat ini dua set bersalin ni dilaporkan banyak membantu ibu dalam pantang…membanyakkan susu…

5. persediaan memerah susu

Mengapa nak perah susu?

Bagi ibu bekerja yang ingin memberikan anaknya susu ibu sahaja selama 6 bulan dan meneruskannya sehingga 2 tahun..ini step penting!

Membuat stok susu untuk anak minum ketika ibu keluar bekerja…

Tempoh hayat susu beku:

  • Disimpan di dalam peti ais 2 pintu- 3 bulan
  • Diisimpan di dalam peti ais sepintu – 2 minggu
  • Di simpan di dalam deep freezer(peti ais krim tu)- 6 bulan

Tempoh hayat susu cair

  • di simpan di ruang sejuk peti ais 2 pintu – 7 hari
  • disimpan di ruang sejuk peti ais sepintu – 2 or 3 hari..

rasa dahulu sebelum bagi kepada bayi anda

barangan keperluan untuk menyimpan susu perahan

kalau nak perah dengan tangan:

  • botol untuk simpan susu atau
  • plastic line untuk simpan susu

kalau perah menggnakankan pam

kena ada pam

  • botol untuk simpan susu atau
  • plastic liner untuk simpan susu

Anda boleh juga guna ‘bekas dadih’ untuk simpan susu tapi adalah lebih baik kalau kita guna bekas ang memang khas untuk susu..pandangan saya saja ya…

Bekas khas untuk simpan susu banyak di pasaran sekarang ni..Cuma..itulah agak mahal sikit..

Guna botol susu memang berbaloi….tapi ambil banyak runag dalam peti sejuk/ais…maka alternatifnya disposable liner(di’double layer’kan)

Kalau guna bekas dadih tu silalah rendam air panas terlebih dahulu sebelum guna…

6. persediaan ibu bekerja

apa perlu ada?

Bagi kes nak perah dengan tangan

  • Kena tahu macam mana nak perah(hahahhaa)
  • Cooler bag
  • Chiller
  • Bekas simpan susu
  • Breastpad/breastmilk collector- yang mana anda selesa
  • Sapu tangan/tisu

Untuk yang nak perah menggunakan pam..

  • Kena ada pam..
  • Pilihlah pam yang anda selesa menggunakannya
  • Saya dulu guna avent isis manual dan spectra 3

7. Cadangan untuk ibu memerah susu

  • Perah susu dalam sela 3-4 jam sekali
  • Pam yang dah digunakan tak perlu dicucui setiap kali, simpan di dalam cooler bag atau peti ais…
  • Boleh simpan EBM/susu perahan di dalam cooler bag atau peti ais…
  • Kalau simpan dalam cooler bag make sure chiller anda tahan beku/sejuk sampai anda tiba di rumah.
  • Susu yang diperah dalam tempoh 24 jam boleh dicampur
  • Isikan/simpan susu dalam kuantiti kecil cukup sekali bayi minum…untuk mengelakkan pembaziran susu yang amat berharga itu

rujuk juga entry

Link 1

Link 2

Link 3


CARI maklumat@yuitsumuni
Custom Search

DISCLAIMER

Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.

Protected by Copyscape Original Content Check